مدیریت ریسک: کلید ساخت استراتژیهای سود ده
معاملهگری (ترید) یکی از شغلهای هیجانانگیر و بعضا پر درآمد است اما بر طبق آمار منتشر شده از کارگزاریها بیشتر از ۹۰٪ معمالهگران در طول زمان پول از دست میدهند و تنها کمتر از ۱۰٪ معملهگران سود ده هستند، اما این معاملهگران حتما درصد برد بالاتری ندارند و بر خلاف تصور قابلیت پیشبینی بازارهای مالی را هم ندارند! کلید موفقیت این دسته از معاملهگران مدیریت ریسک است.
مدیریت ریسک به فرآیند شناسایی، ارزیابی و کاهش یا حذف ریسکهای احتمالی در یک فعالیت گفته میشود. در حوزه معاملات، مدیریت ریسک به شناسایی و کنترل خطرات ناشی از نوسانات قیمت، عدم قطعیت بازار، تغییرات سیاسی و اقتصادی، خطاهای فناوری و غیره اشاره دارد.
در واقع مدیریت ریسک مجموعهی قوانینی است که شما به عنوان یک معاملهگر برای معاملات خود تعیین میکنید که مشخص میکند در هر معامله چه میزان پول را در ازای به دست آوردن چه مقدار از پول در معرض ریسک قرار میدهید و همچنین در صورتی که بازار خلاف تصور شما حرکت کرد در ازای باخت چه میزان پول از معامله مورد نظر خارج میشوید؛ همچنین استراتژی خروج از معامله در زمانی که معامله در سود هست هم تاثیر بسیاری در سودده شدن استراتژی در طولانی مدت دارد.
با استفاده از یک استراتژی مناسب برای مدیریت ریسک شما میتوانید پرتفوی خود را در برابر ضررهای سنگین محافظت کنید و در مجموع سود بیشتری دریافت کنید.
محافظت از دارایی شما در برابر باختهای احتمالی
به عنوان یک تریدر، هر چقدر هم که حرفهای و با تجربه باشید قطعا باختهایی را در بازارهای مالی تجربه خواهید کرد و اگر مدیریت ریسک خوبی نداشته باشید ممکن است بخش بزرگ یا حتی تمام دارایی پرتفوی خود را از دست بدهید.
به عنوان مثال اگر شما ۱۰۰ دلار داشته باشید و در طی یک یا چند معامله ۲۰ دلار ضرر کنید در واقع ۲۰٪ ضرر کردهاید و برای بازگشت به نقطهی اولیه باید ۲۰ دلار به دست بیاورید؛ در واقع باید ۲۵٪ سود کنید تا ۸۰ دلار را به ۱۰۰ دلار تبدیل کنید.
به همین شکل اگر ۱۰٪ ضرر کنیم باید ۱۱٪ سود کسب کنیم تا خسارات وارده را جبران کنیم، اما اگر ۵۰٪ ضرر کنیم باید ۱۰۰٪ سود کنیم تا به نقطهی اولیه بازگردیم!
هر چقدر میزان ضرر بیشتر باشد جبران خسارت سختتر خواهد بود و به همان نسبت احتمال انجام معاملات احساسی و انتقامجویانه بیشتر میشود که در نهایت منجر به باختهای بیشتر خواهد شد.
از سوی دیگر یک استراتژی مدیریت ریسک مناسب به شما کمک میکند تا راحتتر به سود برسید؛ به عنوان مثال اگر شما ۱ دلار ریسک کنید تا ۱ دلار به دست بیاورید، اگر در ۵۰٪ معاملات برنده شوید هیچ سودی نکرهاید و با در نظر گرفتن کارمزد، مالیات و… حتی ضرر هم کردهاید، اما اگر استراتژی شما به نحوی طراحی شده باشد که ۱ دلار ریسک کنید تا ۲ دلار به دست بیاورید تنها نیاز است ۳۳٪ معاملات خود را ببرید تا به نقطهی سربهسر برسید.
به طور کلی هرجه مدیریت ریسک بهتری داشته باشید، مسیر هموارتری برای رسیدن به سود خواهید داشت.
چطور مدیریت ریسک کنیم؟
- سفارشهای حد ضرر: یکی از مرسومترین روشهای مدیریت ریسک استفاده از سفارشهای حد ضرر است که به شما کمک میکند در صورتی که میزان ضرر از درصد مشخص شده فراتر رفت سفارش به صورت خودکار بسته شود تا از ضررهای بیشتر جلوگیری شود.
- سفارشهای OCO: سفارش OCO یا (One Cancels the Other) به معاملهگر این اجازه را میدهد که دو سفارش محدود و حدضرر را همزمان تنظیم کند. این سفارش ترکیبی از دو سفارش لیمیت اوردر (Limit order) و استاپ لیمیت (Stop-Limit) است، در صورتی که فقط یکی از این دو سفارش امکان اجرا شدن دارد.
- خروج پس از گذشت زمان معین: در طراحی استراتژیهای معاملاتی باید میزان زمانی که میخواهیم در یک ترید بمانیم را مشخص کنیم و به آن پایبند باشیم، به عنوان مثال اگر میانگین معاملات ما در ۱ ساعت انجام شود، منطقی نیست معاملهای بیش از ۲۴ ساعت طول کشیده را باز نگه داریم چرا که این یک شرایط غیر عادی برای استراتژی ما تلقی میشود.
- ریسک بخش کوچکی از پرتفو در هر ترید: به طور کلی پیشنهاد میشود که در هر ترید بیشتر از ۱٪ پرتفوی خود را تحت ریسک قرار ندهید؛ همچنین یکی از راههای بسیار تاثیرگذار برای جلوگیری از انجام معاملات احساسی تعیین حد ضرر روزانه است، در این حالت در صورت ضرر روزانهی بیش از حد تعیین شده، تریدر در آن روز دیگر وارد معامله نمیشود و معاملات خود را به روز بعد موکول میکند.
- معامله در بازارهای مختلف: منطقیترین راه سرمایهگذاری قرار ندادن تمامی تخم مرغها در یک سبد است؛ به عنوان یک معاملهگر شما باید در بازارهایی که ارتباط کمی با یکدیگر دارند معامله کنید تا در صورت بروز افت ناگهانی در سهام یک شرکت، سایر سهام خریداری شده کمتر تحت تاثیر قرار بگیرند.
نتیجهگیری
مدیریت ریسک یک مهارت ضروری برای معاملهگرانی است که میخواهند در طولانی مدت سود ده بمانند؛ مدیریت ریسک به شما کمک میکند از ضررهای سنگین جلوگیری کنید و سود بیشتری کسب کنید.
استراتژی ترید خود را ایجاد کنید و فقط و فقط بر اساس استراتژی تعیین شده معامله کنید و از معاملات احساسی بپرهیزید.
دیدگاهتان را بنویسید